1. Hem
  2. Publikt moln
  3. Guider
  4. Använda SSH-nycklar (Windows med PuTTY)
  1. Hem
  2. Publikt moln
  3. Använda SSH-nycklar (Windows med PuTTY)

Använda SSH-nycklar (Windows med PuTTY)

Det bästa och säkraste sättet att autentisera dig mot din Linuxserver (vilket också är default för de flesta Openstack-baserade Linuximages) är att använda nyckelpar (där den privata delen finns på servern, och den publika har du på din klient). Denna guide hjälper dig att komma igång med detta från en windowsdator med hjälp av programmet PuTTY (det finns i Windows 10 numera standard SSH-klient i Powershell som också går bra att använda liknande Linux och OSx).

Skapa ditt nyckelpar

Börja med att logga in i din cloudportal och gå till ”SSH-nycklar”. Här väljer du namn på din nyckel, och klickar sedan på ”Generera” om du vill skapa ett nytt nyckelpar (eller så kopierar du in ditt redan sparade nyckelpar.

OBS: Om du genererar ett nytt nyckelpar är det viktigt att du sparar ner den privata nyckeln (den nedre) då den ej går att återskapa!

Klicka sedan på ”Spara nyckel” och nyckeln finns nu i ditt projekt att använda när du skapar nya instanser.

Skapa en instans med nyckelparet

Gå till ”Instanser” och välj att skapa en ny instans. Nu finns ditt nyskapande nyckelpar att använda under ”SSH-nycklar”. Välj denna, och gå vidare och skapa din instans. I exemplet nedan har vi skapat en Ubuntu 18.04.

Använd nyckelbaserad inloggning med Windows & Putty

Putty är ett vanligt verktyg för att ansluta via SSH från Windowsmaskiner. Här går vi igenom hur du använder detta för att logga in på din server.

Konvertera nyckeln

På Linux/OSx/Windows 10 med OpenSSH kan man använda PEM-filen som du sparat ner med din privata nyckel direkt, men för att kunna använda din nyckel med Putty behöver du först konvertera den till rätt format. För detta använder vi PuTTYgen (Ladda ner).

1. Starta PuTTYgen
  2. Klicka på ”Load”.
  3. Leta upp din privata nyckelfil som du sparade (du kan behöva välja att visa alla filtyper). Välj filen och klicka på ”Öppna”. PuTTYgen har nu laddat din nyckel.

4. Du kan nu välja en ”passphrase” (ett extra lösenord för nyckeln) om du vill – vilket rekommenderas – och därefter väljer du ”Save private key” och sparar nyckeln på ett säkert ställe.
  5. Du är nu klar och har en färdig PuTTY-kompatibel nyckel att använda – nu kan du öppna PuTTY (ladda ner)

Logga in på din instans

1. I putty skriver du in IP-adressen till servern du nyss skapat och vill logga in på i fältet ”Host Name (or IP address)”.
  2. Gå därefter till ”Connection” -> ”Data” och fyll i ”root” på fältet ”Auto-login username”.
  3. Gå sedan till ”Connection” -> ”SSH” -> ”Auth” och välj ”Browse” längst ner för att välja private key. Leta upp din privata nyckel och välj den.

4. Klicka sedan på ”Open” och sessionen mot din server kommer initieras med nyckelbaserad autentisering för root-användaren. Har du valt en passphrase kommer servern fråga efter den, ange i så fall lösenordet du valde i PuTTYgen, och därefter ska du loggas in på din server.

Senast uppdaterad 2020-04-02