Säkerhetskopiering

Cinder Backup tillåter oss att skapa och återställa säkerhetskopior av volymer, till samma eller en annan tillgänglighetszon.

Säkerhetskopiering/Återställning i Horizon

Skapa en säkerhetskopia

För att skapa en säkerhetskopia kan vi trycka på Action menyn på volymen och väljer där Create Backup. Den sidan ligger under Projekt -> Volymer -> Volymer

Efter att vi klickat på Create Backup så får vi en dialogruta där vi kan fylla i ett namn, en beskrivning och ett namn på den container som våra säkerhetskopior ska ligga i. Vi kan även välja ”snapshot” om vi vill ta en säkerhetskopia av en specifik snapshot som tillhör volymen.

Efter att vi klickat på ”Create Volume Backup” så skapas säkerhetskopian.

Efter att den är skapad så ligger säkerhetskopian som tillgänglig istället.

Radera Säkerhetskopia

För att radera en säkerhetskopia så väljer vi ”Delete Volume Backup” på säkerhetskopian.

Därefter klickar vi på ”Delete Volume Backup” igen i dialogrutan som öppnats.

Återställ volym från säkerhetskopia

Vi kan återställa säkerhetskopian på två sätt:
a) Återställning till en existerande volym
b) Återställning till en ny volym

För tillfället så stödjs inte tillgänglighetszoner i Cinder Backup, så vi kommer att återställa med metod (a) dvs. skapa en volym i samma tillgänglighetszon och sen återställa till den.

Vi skapar en ny volym ”volume1-restore” som är 20GB i storlek som även ligger i samma tillgänglighetszon som vår säkerhetskopia.

Nu kan vi välja ”Restore Backup” på säkerhetskopian vi har och sen välja att återställa den till den nya volymen vi skapade ”volume1-restore”

När vi klickar på ”Restore Backup to Volume” så kommer säkerhetskopian att återställas till den volymen vi valde.

Säkerhetskopiering med CLI

För att säkerhetskopiera och återställa med CLI så finns information om hur man gör det på OpenStacks officiella dokumentation: https://docs.openstack.org/python-openstackclient/train/cli/command-objects/volume-backup.html

Senast uppdaterad 2021-04-28